Home » mphotograph » Att fota hästtävlingar

Att fota hästtävlingar

Det är något speciellt med att fota hästtävlingar. Alla kan helt enkelt inte lära sig att fotografera hästar utifrån rätt perspektiv, och speciellt inte när förhållandena för ljus med mera inte är de bästa. Men vad bör man egentligen tänka på när det är dags att fotografera en hästtävling?

Var inte i vägen

Det allra viktigaste man som fotograf bör tänka på när man ska fotografera en hästtävling är att man inte är i vägen. Man måste se till att både hästar, ryttare och banpersonal kan komma fram dit de ska. På själva tävlingsbanan får man inte blockera hinder eller ridvägar och det är därför bra att läsa på programmet och banskisserna noga och lära sig dem.

Skräm inte hästarna

När man ska fotografera på en hästtävling får man inte heller skrämma hästarna genom att göra plötsliga ljud, hoppa fram bakom ett hinder eller liknande. Om tävlingen är inomhus bör man inte heller använda blixt för att få bättre ljus i bilderna om man inte fått tillstånd av den som ska tävla. Ingen ryttare vill få sin ritt förstörd av en oaktsam fotograf. För att göra allra bäst intryck kan det vara bra att fråga ekipagen om det är okej att fotografera.

Fråga funktionärerna om du är osäker

Om det är första gången man ska fota en hästtävling kan det vara klokt att fråga funktionärerna på tävlingen om råd. De har koll på allt eller vet någon som kan svara på det mesta. Genom att fråga om saker visar man att man är villig att lära sig och man kan också få reda på lite extra detaljer om ekipagen med mera. Genom att göra ett gott intryck kan man också få frågan om man kan fotografera fler tävlingar. Det kan vara en bra port in i fotografernas värld och även en bra extrainkomst för den nyblivne fotografen.