Home » mphotograph » Tips när man fotograferar djur

Tips när man fotograferar djur

När man ska fotografera djur finns det en hel del man bör tänka på. Man måste bland annat se till att djuren trivs med den omgivning de ska fotograferas i. Om så inte är fallet kan djuret se skrämt eller oroligt ut på bilderna och det kan också vara svårt att få det att stå stilla under fotograferingen. Men vad mer bör man tänka på?

Undvik ljud och blixt

Många djur, speciellt hästar, kan bli rädda för oväntade ljud och ljus. På de allra flesta kameror kan man stänga av ljud för autofokus med mera och det är klokt att göra. Om det finns tid bör man också se till att djuren får vänja sig vid kamerans andra ljud så att de inte kommer som en överraskning. Om man ska fotografera inomhus när det är mörkt kan blixt vara ett måste. Det gäller dock att rikta den rätt för att djuret inte ska få röda ögon eller konstiga skuggor på sig. Om det är hästar som ska fotograferas bör blixt alltid undvikas, speciellt om hästen är känslig.

Ha tålamod

Det kan ta lång tid att bara få en enstaka bra bild på ett djur och det bör man ha i åtanke när man fotograferar. Om man ska fotografera flera djur bör man avsätta minst någon timme per djur bara för att få en eller två riktigt bra bilder.

Locka med godis

Om djuret inte vill visa sig från sin bästa sida kan det vara bra att ha en medhjälpare som lockar med lite godis. Prassel eller lite skakande på en godisburk kan locka fram öronen och ett vaket utseende både hos hundar, katter och hästar.

Var utomhus

Det kanske allra bästa tipset när man ska fotografera djur är att vara utomhus. Man slipper använda blixt, ljuset blir naturligt och djuren blir ofta lite mer vakna och på bättre humör.